QUI SOM

L’Associació Cultural Castell de Gardeny és el resultat de la suma d’inquietuds per part d’un grup de persones de l’àmbit de la cultura, de l’art, de la política, de l’educació i de la societat en general de Lleida, pel passat i el futur del nostre patrimoni artístic, històric i cultural i, en especial pel Castell de Gardeny i pel seu entorn.

L’associació vol fomentar i promoure el coneixement i la difusió de tots els aspectes del Castell de Gardeny, de tot el turó i del seu entorn, tan en l’àmbit local, comarcal, regional, nacional, estatal i internacional. Amb el propòsit de divulgar el seu passat i present i projectar la seva importància vers el futur. Amb la intenció d’agermanar el Turó de Gardeny amb el de la Seu Vella de Lleida pel caràcter monumental que comparteixen i pel seu paper tant significatiu en la història de Lleida. Amb el desig de contribuir a l’estudi artístic, històric, arqueològic, arquitectònic, cultural, social del Castell de Gardeny i del seu entorn i zona d’influència. Amb la idea de promocionar i patrocinar la reconstrucció del conjunt monumental i del seu en entorn. Amb la voluntat de dignificar defensar i protegir i contribuir a la seva revitalització. Amb la intenció d’aconseguir ajuts i suports econòmics o d’altra mena, d’organismes i institucions públics, així com d’associacions, entitats, empreses o ciutadans i ciutadanes individualment considerats per a la reconstrucció, rehabilitació progressiva i ordenada del conjunt monumental i del seu entorn i cooperar i col·laborar amb els propietaris, administradors, etc… del conjunt monumental del castell i de l’entorn per tal de realitzar aquelles actuacions que suposin un benefici.

Estem convençuts que el Castell de Gardeny és un dels punts més emblemàtics de la ciutat de Lleida. La seva historia, fermament lligada al passat de la nostra ciutat i del seu entorn, és peça clau de la nostra idiosincràsia. Els romans i els templers hi van deixar la seva empremta al Turó de Gardeny, i la seva història i la seva llegenda també es va gestar a Gardeny. Cultures com la íbera i la islàmica també hi van passar. I com a turó dominador del seu entorn i guarda de la seu Vella ha participar en esdeveniments històrics tan importants com la Guerra del Segadors, la de Successió, la del Francès i la Guerra Civil modelant el que avui coneixem com a Turó de Gardeny i, en el seu domini, el castell de Gardeny